Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu
Türkiye’de Portekiz hükümetini temsil eden çok sayıda yetkili kuruluş bulunmaktadır. Fakat bu kurumlar arasından en geniş yetkiye sahip olan kurum Portekiz Ankara Büyükelçiliği’dir. Büyükelçiliğe bağlı olarak hizmet veren de çok sayıda kuruluş bulunmaktadır. Bu konsolosluklar, büyükelçilik tarafından verilen görevleri yerine getirmek ile yükümlüdürler. Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu da bu kurumlar arasında yer almaktadır.
Fahri Konsoloslukları diğer konsolosluklar gibi her dönem aktif olarak hizmet vermemektedir. Yalnızca büyükelçilik ve başkonsolosluk tarafından verilen görevleri yerine getirmek amacı ile işleyişlerini sürdürmektedirler. Bu nedenle Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu da belirtildiği şekilde hizmetlerini sürdürmektedir.
Kurum aracılığı ile vize başvuruları yapılabildiği gibi, çeşitli konsolosluk işlemleri de yapılabilmektedir. İzmir ve çevresinde ikamet eden kişiler bahsi geçen kurum aracılığı ile her türlü Portekiz vize başvurularını yapabilmektedirler. Buna ek olarak, belge tasdik işlemleri de Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu vasıtası ile gerçekleştirilebilmektedir.
Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu Hakkında
İzmir’in Çankaya semtinde yer alan konsolosluk Gaziosmanpaşa bulvarındadır. Yeni Asır İş hanı No:3 Kat:8 Daire: 807’de hizmet veren konsolosluk aracılığı ile her türlü vize işlemi yapılabilmektedir. Ayrıca Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu yalnızca mesai saatleri içerisinde hizmet vermektedir. Mesai saatleri dışında herhangi bir işlem yapılamamaktadır. Mail adresi olarak da info@portugalconsul.com ve fahri@portugalconsul.com adresleri kullanılmaktadır. İnternet üzerinden iletişim sağlamak amacı ile bu mail adresleri kullanılabilmektedir.
Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu gibi konsoloslukların tamamı, tam teşekküllü konsoloslukların açılmasına ihtiyaç duyulmamasından dolayı hizmete girmektedir. Konsoloslukların büyük olmasına rağmen, yeterli seviyede olması bu tür ihtiyaçları ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca konsoloslukta görev yapan kişilerin Portekiz vatandaşı olması gibi zorunluluğu yoktur. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da bu kurumda görev yapabilmektedirler. Fakat Konsolos mevkisi ile görev yapan kişi, iki ülke arasındaki ilişkileri sürekli olarak geliştirmek ile yükümlüdür.
Portekiz Fahri Konsoloslukları tüm vize başvurularını kabul edebilmektedir. Kısa süreli ve uzun süreli olmak üzere her türden vize müracaatı Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu aracılığı ile yapılabilmektedir. Fakat yapılan başvuruların değerlendirilmesi ve karar verilmesi konsolosluklara değil, Portekiz Ankara Büyükelçiliği’ne ve Portekiz İstanbul Başkonsolosluğu’na aittir. Bu nedenle belirtilen kurum vasıtası ile yalnızca vize başvurusu yapılabilmektedir.
Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu Resmi Tatil Günleri
Portekiz hükümetini temsil eden kuruluşların tamamı resmi tatil olarak yalnızca Türkiye’de kutlanan ve anılan tatil günlerini baz almamaktadırlar. Portekiz’de kutlanan günler de resmi tatil olarak geçmektedir. Bu nedenle Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu 1 Ocak, 15-16 Mart, 30 Mart, 2 Nisan, 23 Nisan, 30 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 21 Mayıs, 14 Haziran, 15-16-17 Haziran, 15 Temmuz, 20 Ağustos, 21-24 Ağustos, 30 Ağustos, 22-23 Ekim, 29 Ekim, 1-2 Kasım, 24-26 Aralık ve 31 Aralık tarihlerinin tamamında resmi olarak hizmet vermemektedir. Bu sebeple, yapılacak olan vize işlemlerinin daha sonraki veyahut da daha önceki dönemlerde yapılması gerekmektedir.
Portekiz Vize Başvurusu Hakkında
Portekiz Konsolosluğu vasıtası ile Portekiz’e gidecek olan kişilerin öncelikle vize müracaatında bulunmaları gerekmektedir. Fakat bu uygulama yalnızca Umuma Mahsus hamili olan kişiler için geçerlidir. Diğer pasaport tiplerine sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu uygulamaya tabii olmamaktadırlar. Bu nedenle tüm hükümler yalnızca Bordo renge sahip olan pasaportu kullanan kişiler için geçerlidir.
Umuma Mahsus isimli pasaportu kullanan kişilerin öncelikle internet sitesi üzerinden hesap oluşturmaları gerekmektedir. Bahsi geçen hesap, Portekiz Ankara Büyükelçiliği’ne ait olan resmi internet sitesinden oluşturulmaktadır. Hesabın oluşturulmasının ardından Vize Başvuru Formu adı ile bilinen formun doldurulması gerekmektedir. Formun içerisinde oldukça çeşitli sorular yer almaktadır. Tamamen başvuru yapan kişilerin seyahat amacını öğrenmek için hazırlanan soruların tamamına cevap verilmesi gerekmektedir. Form içerisinde ‘İsteğe Bağlı’ ve ‘Gerekli’ ibareleri bulunan iki tip soru bulunmaktadır. ‘Gerekli’ ibaresinin bulunduğu soruların tamamına cevap verilmelidir. Diğer sorular tamamen başvuru yapan kişinin inisiyatifine kalmış durumdadır. Fakat bu sorulara cevap verilmesi de başvuru sürecini olumlu yönde etkileyebilmektedir.
Form doldurulurken yalnızca İngilizce kullanılmalıdır. Sadece ilk soru Türkçe karakterler kullanılarak cevaplanabilmektedir. Geriye kalan tüm sorularda istisnasız bir şekilde büyük harf ve İngilizce kullanılmalıdır. Tüm kriterlere uyulmasının ardından ‘Sign Declaration’ kısmı işaretlenerek, elektronik imza da atılmalıdır. Bu sayede Vize Başvuru Formu hazır hale gelmektedir. Formun tamamlanmasının ardından da sistem aracılığı ile randevu alınmaktadır. Bu randevu tarihi, tamamen vize başvurusu yapacak olan kişinin müsaitlik durumuna göre belirlenmektedir. Bu nedenle, kişi müsait olduğu ve kesinlikle belirttiği tarihte ilgili kurumda olacağı tarihleri seçmelidir. Randevu tarihinin de belirtilmesinin ardından, belirlenen tarihe kadar tüm gerekli olan evraklar temin edilmeye başlanmalıdır.
Portekiz
Vize Başvurularında Kullanılan Evraklar ve Belgeler
Vize başvurusu yapan kişiler bir takım evrakları ve belgeleri eksiksiz olarak temin etmek ile yükümlüdürler. Bu belgelerin eksik olarak veyahut da belirtildiği şekilde hazırlanmayarak teslim edilmesi halinde gerçekleştirilen vize müracaatları yapılan kontroller sonrasında reddedilmekte veya olumsuz şekilde sonuçlanmaktadır. Bu tarz durumların yaşanmaması adına tüm başvuru sahiplerinin her belgeyi en doğru şekilde hazırlaması gerekmektedir.
Başvuru yaparken öncelikle pasaportun özelliklerine dikkat edilmelidir. Deforme olmuş pasaportların değiştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca her pasaportun 10 yıllık bir kullanım süresi bulunmaktadır. 10 yıldır veya 10 yıldan daha uzun sürelerdir kullanılan pasaportların ilgili kurumlar aracılığı ile yenilenmesi ve de değiştirilmesi gerekmektedir. Bundan farklı olarak da Portekiz’den dönüldüğü tarihten itibaren 6 ay kadar daha pasaportun geçerlilik süresinin olması gerekmektedir. Son olarak da her pasaportun içerisinde en az 2 sayfalık boş alan bulunmalıdır. Vize başvuruları olumlu şekilde sonuçlandığı zaman bu sayfalar vizenin basılması için kullanılmaktadır.
Konsolosluklar tarafından ayrıca 2 adet biometrik fotoğraf talep edilmektedir. Bundan farklı olarak Vize Talep Dilekçesi de hazır hale getirilmesi istenen belgeler arasında yer almaktadır. Nüfus Müdürlüğü tarafından verilen Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği, savcılıktan alınmış olan Adli Sicil Kaydı, Nüfus Cüzdanı fotokopisi ve sigorta acentesi aracılığı ile yapılmış olan Seyahat Sağlık Sigortası Poliçesi gibi evraklar eksiksiz olarak hazır hale getirilmeli ve randevu tarihinde teslim edilmelidir.
Belirtilen belgelere ek olarak Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu tarafından ayrıca finansal durum ve mesleki durum belgeleri istenmektedir. Bahsi geçen tüm belgeler kişinin çalıştığı şirket yetkilisinden alınmaktadır. Finansal durumun görülebilmesi için istenen maaş bordroları son 3 aya ait olmalıdır. Yine finansal durumun detaylı olarak incelenebilmesi için talep edilen Banka Hesap Dökümü de 3 aylık olmalıdır. Ayrıca, hesapta 1 haftalık gezi için 3.000 TL civarında bakiye bulunmalıdır. Tutarın daha düşük olması, başvuruların olumsuz şekilde sonuçlanma ihtimalini arttırmaktadır.
Finansal durum belgelerinden farklı olarak, mesleki durumu detaylı olarak gösteren belgeler de SGK İşe Giriş Bildirgesi’nden ve Hizmet Dökümü’nden oluşmaktadır. Portekiz’e giriş yapabilmek amacıyla vize başvurusunda bulunan kişilerin bu iki belgeyi de çalıştığı şirket yetkilisi aracılığı ile temin etmeleri gerekmektedir. Ayrıca hazırlanan her belgenin üzerinde kaşe ve de imza bulunmalıdır. Kaşesiz, imzasız olan evraklar herhangi bir şekilde resmiyet anlamı taşımayacağı için, Portekiz Konsolosluğu tarafından kabul edilmemektedir.
Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu S.S.S
Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu İletişim Bilgileri Nedir?
Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu Adres ve İletişim Bilgileri
Adres: G.O.P. Bulvarı, Yeni Asır İşhanı No: 3, Kat: 8, Daire: 807 Çankaya İzmir
E-Mail: info@portugalconsul.com – fahri@portugalconsul.com
Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu Telefon Numarası Nedir?
Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu telefon numarası şu şekildedir:
Telefon: (0232) 483 80 31
Faks: (0232) 483 43 74
Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu Yetki Alanındaki İller Nelerdir?
Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu yetki alanındaki iller şu şekildedir:
Görev Bölgesi
İzmir, Muğla, Aydın, Manisa, Denizli, Uşak